top of page

Akademik Teşvik Başvurusu Nasıl Yapılır?



Akademik Teşvik Ödeneği Nedir?


2014 Yılında, akademik çalışmaların ödüllendirilmesi için "akademik zam" teklifi ile beraber yasalaşan; puanlandırma sistemi ile geçmiş yılın akademik çalışmalarının 12 ay boyunca maaşlara eklenecek bir ödenekle ödüllendirilmesi esasına dayanan bir teşvik sistemidir.


Sistemin yönetmelik ve mevzuatı ile ilgili detaylı bilgi için geçen yıl geçerli olan ilk yönetmeliğe ve bu yılki değişiklikleri görmek için yeni yönetmeliğe bakabilirsiniz.


Aslına bakılırsa, akademik Teşvik konusunda bilgi edinilebilecek kaynaklar oldukça fazla sayıda. Bu nedenle, neye ne kadar puan geldiği, oranların nasıl olduğu, çeşitli sitelerde gördüğümüz puanların nasıl hesaplandığı ve diğer teknik ayrıntılar üzerinde durmayacağız. Ancak bazı soruları cevaplamakta fayda var:


1) Akademik teşvik başvurusu nereden yapılır?

Başvurular yöksis'in internet sayfasına giriş yapıldıktan sonra özgeçmiş -> özgeçmiş oluştur içerisinden açılan yukarıdaki resim benzeri görünen sayfadan yapılır.


2) Kaç puan almalıyım, kaç puana ne gibi bir karşılık veriliyor?

Akademik teşvikten faydalanmanız için en az 30 puan elde etmelisiniz. her bölümün 30 puan eşiği ile sınırlı olduğunu unutmayınız; yani yayınlar bölümünden aldığınız ham puan örneğin 75 olsa bile sonuç puanınız hesaplanırken bu alan 30 ile sınırlandırılacaktır.


3) Çok fazla seçenek var, hangileri benim için önemli?

Bilim alanınıza bağlıdır. Tıp alanındaki araştırmacılar için en önemli kısımlar:

-Proje Görevleri

-Yayınlar

-"Araştırma Sertifika Kurs Üyelikler" başlığı altında Araştırma kısmı

-Atıflar


Bu dört bölüm içerisinde veri girişi yapacağınız sekmeler mevcut. bu sekmeler arasında gezinerek veriniz için uygun yeri bulabilirsiniz.


Kısaca başlıklara sıkça sorulan sorular yönüyle bakalım:


PROJE BAŞLIĞI

1) Proje kısmına neleri girmeliyim?

Bu soruya daha iyi bir cevap vermek için aslında nelerin yazılmaması gerektiğine bakmamız gerekiyor. Yeni yönetmelikte değiştirilen konulardan birisi "proje" kelimesiyle kastedilenlerin tamamen AR-GE projesi olması gerektiği. Örneğin, bazı üniversite Bilimsel Araştırma Birimleri, yurtdışı kongre katılımı için sağlanılan finansmanı da "proje" olarak sisteme kaydetmektedir. Yeni yönetmelikle bunların proje başlığına yazılması bütünüyle engelleniyor. Buna benzer şekilde:

-Herhangi bir cihaz alımı için yazılan altyapı projeleri,

-Bilgisayar, sarf malzeme vb alımı için yazılan ve içeriğinde bunların herhangi bir AR-GE ile bağlantısı olmayan projeler,

-Atıf/Yayın gibi sebeplerle sağlanan yurtiçi veya yurtdışı seyahat bütçesi projeleri,

-ve daha önce belirttiğimiz gibi kongre desteği için yapılan projeler sonuçlandırılmış proje olarak kabul edilmemektedir.


Özetle: AR-GE içeriği olmayan hiçbir proje bu alana yazılmamalıdır.

Not: Üniversiteniz, yukarıda sıralanan örneklerden bir veya birkaçının yazılmaması gerektiğini sizlere bilgilendirme olarak iletmiş olabilir. Bilgilendirmesi yapılmayanlar varsa bunları proje kısmında değerlendirip şansınızı denemenizde fayda var. Neticede bölümünüzde oluşturulan bir kurul bunu değerlendirecek ve o kurulun elindeki kurallara göre puanlandırılacak veya iptal edilecek. direkt olarak belirtilmemiş sonuçlanmış projeleri sisteme girerek delillendirirseniz puan olarak dönüşü olabilir.


2) Sonuçlandırılmış proje ne demektir?

Yalnızca sonuçlanmış projeler puan almaktadır. Proje üniversiteniz dışında bir kurumdan fonlanmışsa o kurumun size vereceği proje sonuç belgesini sağlamanız gerekmektedir. eğer üniversiteniz tarafından fonlanmışsa kendi proje sisteminizden görebileceklerdir; ancak yine de projenin sonuçlandığı tarihi belirten bir çıktıyı belge olarak sunmanızda fayda olacağı kanaatindeyiz.


3) Projem sonuçlandı, ancak yöksiste puan göremiyorum/yöksis puan vermiyor

Yöksis'in hiçbir şart altında projeleri puanlandırmaması söz konusu değildir. Proje durumunu "tamamlandı" olarak işaretlediğinize ve proje sonuçlanma tarihinizi 2016 içerisinde girdiğinize emin olun. Ancak hatırlatmakta fayda var, girdiğiniz projelerin AR-GE ile uyumlu kabul edilmemesi durumunda bölümünüzdeki ve daha sonraki kurulların puanlamaları iptal edebileceğini bilerek giriş yapın.



YAYINLAR BAŞLIĞI

Bu başlık en çok kafa karışıklığının yaşandığı başlıktır. Aşağıdaki soru-cevapları bütünüyle okumanızı tavsiye ediyoruz.


1) Makale kısmına giriş yapıyorum, ancak DOI numarasından getirilen bilgiler doğru değil, ne yapmalıyım?

DOI ile çağırılan bilgiler yalnızca söz konusu derginin belirtilen bölümünün doi bilgileri olabilir. sizin makalenize özel olmayabilir ve bu nedenle -genellikle- sayfa numarası kısmı hatalı olabilmektedir. bu sayfa numarası değerlerini değiştirmenizde herhangi bir sakınca yoktur.


2) Yazar girişinde aradığım kişiyi bulamıyorum, ne yapmalıyım?

Bu kısımda aslında manuel olarak yazar ismi girebiliyorsunuz; ancak sistem bunu yeterince açık belirtmiyor. Yapılacaklar:

-Öncelikle, arama alanına yazar isim ve soyismini büyük harflerle yazınız.

-Gelen arama kutusunda yazarı bulamıyorsanız veya çok sayıda yazar çıkıyorsa sıralama ölçütlerinden ünvan veya kurumuna göre sıralamayı deneyiniz.

-Bunlara rağmen bulunamıyorsa, yazar yöksis sisteminde olmayabilir. Yalnızca bu durumda aşağıdaki "Veritabanı arama sonucunda bulamıyorum" düğmesine tıklamanız ve yazarı eklemeniz gerekmektedir.

-Bu bölümde yazarın kurumunu ve ünvanını girdikten sonra yazarlar arasına ekleyebilirsiniz.

NOT: bu şekilde eklemiş olduğunuz yazar "ortak yazar listem" kısmına kayıt olmamaktadır. yani her makale için bulamadığınız yazarları aynı şekilde girmeniz gerekmektedir.


3) Makale türü olarak ne seçmeliyim?

Buradaki seçeneklerde mevcut olan ifadelerin çoğu yeterince açık olsa da bazılarının yaygın kullanımları ile eşleştirmesi aşağıdadır:

Derleme Makale = Review

Özgün Makale = Standart makale

Vaka Takdimi = Case Report

Kısa Makale = Short Communication

Özet = Bilimsel toplantılarda sunulan poster/sözlü sunum gibi yazıların dergilerde yayınlanması durumunda karşılığı olan ifade.


4) Endeks alanında ULAKBİM bulamıyorum, ne yapmalıyım?

ULAKBİM alanı, TR DİZİN olarak kabul edilmektedir.


5) Üniversitemin kendi dergisinde yayınlanan makalemi TR DİZİN endeksli olarak girebilir miyim?

Eğer dergi TR DİZİN veya ULAKBİM endeksli olarak belirtilmiyorsa giremezsiniz; Endekste taranmıyor seçeneğini seçmelisiniz.


6) Yayınım 2016 içerisinde kabul edildi ancak henüz basımı olmadı, puan alamayacak mıyım?

Yayınınız kabul edildiyse puan alacaksınız, bunun için makale ekranındaki sağ sütunda görebileceğiniz "Yayınım kabul edildi. Basım aşamasında" seçeneğini işaretlemelisiniz.

NOT: bu durumda mutlaka yayınınızın kabul edildiğini ifade eden mail/rapor çıktısı almanız ve belgelerinizle beraber teslim etmeniz gerekmektedir.


7) Uluslararası bilimsel bir toplantıda sözlü sunum gerçekleştirdim, daha sonra bu sunumuma konu olan bildirim toplantının endeksli dergisinde yayınlandı. Nasıl giriş yapmalıyım?

Toplantıdaki sunumunuz bildiri başlığı altına girilecek bir sözlü sunumdur. Daha sonra dergide yayınlanması (dikkat: toplantı kitapçığında değil, bilimsel bir dergide yayınlanması) bunu özet makale olarak girilebilir yapmaktadır. her iki başlık altına da (Makale ve Bildiri) giriş yapabilirsiniz. makale kısmında özet makale olarak, bildiri kısmında ise sözlü sunum/poster olarak giriş yapabilirsiniz.

NOT: Eğer toplantı ulusal bir toplantıysa ve yine dergide yayınlandıysa iki girişi de yaparsınız; ancak bildiriniz ulusal bir bildiri olduğu için bundan puan alamazsınız.

NOT 2: Bu tip yayınlar genellikle dergilerin özel sayılarında çıkmaktadır (supplement) bu nedenle doi ile bilgileri çektikten sonra özel sayı kısmını işaretlemeli ve gerekiyorsa sayının önüne "S" yazmalısınız. (örn: 2 --> s2)

NOT 3: İki bölüme yaptığınız girişlerde bildiri kısmında sunumunu yaptığınız poster/sözlü sunum'un çıktısını ve toplantı davetiyesi/toplantı tarihini gösteren toplantı internet sayfasını çıktısını; makale kısmına ise derginin ilk ve ikinci sayfaları ile makalenizin bulunduğu sayfanın çıktısını belge olarak vermelisiniz.



8) Bildiri bölümünde girdiklerimden puan alamıyorum, neden?

Eğer bildiriniz ulusal ise yöksis'ten hiçbir şekilde puan alamazsınız. sözlü sunum veya poster olması; özet veya tam metin bildiri olması herhangi bir şeyi değiştirmez. Eğer uluslararası olduğu halde puan alamıyorsanız basım tarihini kontrol ediniz.


9) Yayın hakemliklerim var, bunların belgelendirmesini nasıl yapacağım?

Makalenin ismini ve varsa kodunu içeren, hakemlik yaptığınızı tasdik eden veya hakemliğiniz için teşekkür edilen maili sunmanız yeterli.


10) Yayın hakemliklerime puan verilmiyor, neden?

Yöksis'te şu anda muhtemelen teknik bir aksaklıktan dolayı SCI endeksli dergilerde yaptığınız hakemliklere puan verilmemektedir. SCI endeksinizi SCI-e olarak değiştirirseniz puan verildiğini göreceksiniz. Bunu yapmak yerine aksaklığın düzeltileceğini düşünüyorsanız, normalde SCI endeksli dergilere puan verilmektedir; ancak başvurunuz sırasında puan tablosuna ekleme yapamayabilirsiniz. Bu konuda karar sizin.


ARAŞTIRMA BAŞLIĞI

Bu başlıktaki diğer içeriklere (çalıştay, sertifika, kurs, üyelikler vb) herhangi bir puan verilmemektedir. Araştırmalar ise yalnızca 3 ayın üzerinde yapıldığında puanlanmaktadır. 3 ayın altındaki araştırmalarda giriş ekranında ham puan görünüyor olsa da başvuru sırasında bu araştırmaları ekleyemediğinizi göreceksiniz. Yani 3 ayın altında olan Ulusal/Uluslararası hiçbir araştırmadan puan alamazsınız.


ATIFLAR BAŞLIĞI

Bu alanda makale/kitaplarınıza yapılan atıfları girebilirsiniz. Burada önemli olan tek şey atıf bilgilerinin hangi kaynaktan alınacağına dair kafa karışıklığınız olması. Bu konuda her üniversitenin farklı uygulamaları olacağı için net bir ifade sunmamız oldukça zor; ancak çoğu üniversite Web of Science kayıtlarını esas almaktadır. Google Scholar'da daha fazla çıkan atıf sayınız eğer Web of Science ile desteklenmiyorsa bu durumu ifade eden bir yazı ile Web of Science bilgilerinizi belge olarak sunmanızda fayda olacağı kanaatindeyiz. Google Scholar'daki farkların nasıl ele alınacağı konusu net bir şekilde belirtilmediği için dediğimiz gibi durumunuzu ifade eden bir yazı yazmanız ve teslim edeceğiniz belgelerin arasına eklemenizde fayda var.


Şimdilik bu kadar, herhangi bir güncelleme olması durumunda buraya yeni bilgiler ve sorular eklenecektir. Lütfen yorum kısmını sorularınız için kullanmaktan çekinmeyin. Herkese akademik teşvik başvurularında başarılar diliyoruz.






Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
WhatsApp Image 2020-01-04 at 20.27.38.jp

TıbbiAkademik

bottom of page